Slimme kleuters

 • Inhoud cursus
 • Extra informatie
 • Inschrijven

Slimme kleuters kunnen zich op heel verschillende wijze gedragen. Dit maakt de herkenning van zo’n jong kind met een groot leerpotentieel niet eenvoudig. Vanuit hun grotere waarnemings- en reflectievermogen, bestaat er een kans op aanpassing aan de ‘groepsnorm’. In deze cursus besteden we ruimschoots aandacht aan de kenmerken van een kind met ontwikkelingsvoorsprong. En aan de mogelijkheden om ze toch (vroegtijdig!) te herkennen. Vervolgens zoomen we in op aanbod en begeleiding. Hoe zorg je ervoor dat deze slimme kleuter ook de kans krijgt om te leren?  

Wij gaan in op:

 • kenmerken van het jonge kind met een ontwikkelingsvoorsprong
 • signaleren van het jonge kind met een ontwikkelingsvoorsprong
 • mogelijkheden voor verrijking in de kleuterbouw:
  - eigen materialen anders inzetten
  - aanvullende materialen inzetten
  - uitdagende vragen stellen
 • pedagogische begeleiding van het jonge kind met een ontwikkelingsvoorsprong

Na de cursus weet je welke mogelijkheden er zijn voor het creëren van een passend onderwijsaanbod voor slimme kleuters. Dit stelt hen in staat zich optimaal te ontwikkelen.

Praktijkopdrachten maken deel uit van deze cursus. De cursus is uit te breiden met de 'Basiscursus (hoog)begaafdheid: Onderken(d) talent’.

Doel:

Je leert hoe je op effectieve wijze jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong kunt herkennen, begeleiden en een passend onderwijsaanbod kunt bieden.

Doelgroep:

(Onderbouw)leerkrachten

Ben je onderbouwcoördinator, begaafdheidscoördinator of intern begeleider en heb je de basiscursus hoogbegaafdheid gevolgd? Ook dan kan deze cursus interessant voor je zijn. Neem contact op met Jet Geldof-Vleeming om de inhoud af te stemmen.

Data & locatie:

Hoorn

19 april 2018

31 mei 2018

28 juni 2018


Tijd:

15.00 - 17.30 uur

Register Leraar:

H677oTMxIl

Studiebelasting:

12 RU

Kosten:

€ 449,00 p.p.